Search This Blog

Tuesday, March 1, 2011

Pinjam RM50,000 rumah tukar milik

link kepada cerita iniPinjam RM50,000 rumah tukar milik


E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
KUALA LUMPUR: Angkara meminjam wang perniagaan sebanyak RM50,000 dengan mencagarkan rumah kepada sebuah syarikat pinjaman berlesen menyebabkan seorang peniaga kini berputih mata apabila rumah miliknya itu ditukar nama tanpa pengetahuannya.
Mangsa, A Muthukrishnan, 43, yang berniaga di Pasar Borong Selayang pada mulanya membuat pinjaman wang dengan pemilik syarikat berkenaan dengan mencagarkan geran rumahnya yang didiami kini di Taman Selayang Baru kononnya untuk mendapat kadar bunga terendah.

Katanya, selepas pinjaman diluluskan pada September 2008, dia dan isteri, S Kanagama, 42, menandatangani satu surat perjanjian bahawa akan membayar pinjaman seperti ditetapkan.

“Saya mematuhi syarat dengan membayar pinjaman RM200 sehari tetapi terkejut apabila diberitahu pihak bank pada Julai tahun lalu bahawa rumah milik saya itu kini dibeli pemilik syarikat pinjaman berlesen dan sudah ditukar nama.

“Mereka memberitahu saya bersetuju menjual rumah itu melalui satu perjanjian, padahal saya langsung tidak tahu menahu mengenainya,” katanya.

Dia kini tersepit apabila rumah yang dibeli pada 1997 dengan harga RM200,000 itu bukan miliknya sedangkan masih membayar pinjaman perumahan RM1,300 sebulan kepada bank.

No comments:

Post a Comment

My Blog List