Search This Blog

Monday, February 28, 2011

Jimat RM600 juta bina 6 kampus UiTM

link asalDALAM NEGERI

ARKIB : 05/05/2010

Jimat RM600 juta bina 6 kampus UiTM

PUTRAJAYA 4 Mei - Kerajaan dijangka mampu menjimatkan kos kira-kira RM600 juta bagi pembinaan enam buah kampus baru cawangan Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang menggunakan kaedah inisiatif pembiayaan swasta (PFI).
Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, melalui PFI, kosnya sekitar tidak lebih RM300 juta bagi setiap kampus berbanding kaedah konvensional yang boleh melebihi RM400 juta sebuah.
''Ia juga dilihat bukan hanya mampu memperluaskan peluang untuk menambah akses kepada pendidikan tinggi tetapi pada masa sama menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi.
''Ini kerana setiap perbelanjaan yang dilaburkan untuk sektor pendidikan tinggi dapat memberikan pulangan yang berganda jumlah yang dibelanjakan itu," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyaksikan Majlis Menandatangani Perjanjian Konsesi Pembangunan Kampus Cawangan UiTM Secara PFI Antara Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), UiTM dan Pemegang Konsesi di sini hari ini.
Turut hadir Ketua Setiausaha KPT, Datuk Dr. Zulkefli A. Hassan.
Enam kampus baru cawangan UiTM itu adalah Pasir Gudang, Johor; Jasin (Melaka), Seremban 3 (Negeri Sembilan), Samarahan (Sarawak), Puncak Alam (Selangor) dan Tapah (Perak).
Selain itu, enam buah kampus dalam perancangan iaitu di Dengkil (Selangor), Pekan (Pahang), Mukah (Sarawak), Kapar (Selangor) dan Rembau (Negeri Sembilan) akan dimulakan pembinaannya di awal Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).
Mohamed Khaled memberitahu, pihak KPT akan memantau dengan teliti perkembangan setiap projek pembinaan enam kampus cawangan UiTM itu.
''Ini kerana ia berkait rapat dengan unjuran kita bagi menambahkan peluang kepada pelajar untuk memperoleh pendidikan tinggi.
''Jika lambat siap, maka ia akan menjejaskan peluang tersebut dan ini pasti menghalang kerajaan memperoleh sumber tenaga mahir," katanya.

No comments:

Post a Comment

My Blog List